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TOPIC: In- Street Pedestrian signs (R1-6, R1-6a), Overhead Pedestrian Crossing Signs 23 

(R1-9 and R1-9a)  and In-Street Schoolchildren Crossing (R1-6b,  R1-6c sign) 24 

 AFFECTED PORTIONS OF MUTCD: Sections 2B.12 and 7B.12 25 
 26 
DISCUSSION/QUESTION:  27 
 28 

Sections 2B.12 and 7B.12 allow for the usage of the In-Street Pedestrian, overhead pedestrian crossing 29 
signing and school signing at unsignalized intersections and school crossings.  30 

If an intersection has a flashing  beacon as per Section 4L.02, does that intersection beacon still 31 
constitute the intersection as unsignalized?  For example:   If an intersection is controlled by a STOP sign 32 
on the sideroad approach with a flashing red beacon and a flashing yellow beacon on the through 33 
highway,  does that constitute a signalized intersection which would prohibit the use of the in-street 34 
pedestrian, overhead pedestrian or school in street sign because paragraph 08 in section 2B.12 prohibits 35 
it’s use at a signalized intersection?  36 

Some may refer to the red-yellow beacon as a signal, but it really is an intersection control beacon not a 37 
signal.  The MUTCD definition of an intersection control beacon is “a beacon used only at an intersection 38 



to control two or more directions of travel”.  There is also a definition of a “Beacon” which is defined as 39 
“a highway traffic signal with one or more signal sections that operates in a flashing mode”.  A traffic 40 
Control Signal is defined as “any highway traffic signal by which traffic is alternately directed to stop and 41 
permitted to proceed”. 42 

Section 4L.02 describes beacons as having signal faces.  43 

Section 4F, Pedestrian Hybrid Beacons typically uses the term beacon, but also contains some language 44 
that refers to it as signal by saying it has three signal sections.   Accordingly, the R1-6 and R1-9 series 45 
signs should not be used at pedestrian hybrid beacon locations.  46 

The reason restrictions have been imposed on the usage of the R1-6 and R1-9 signage at a traffic 47 
signalized intersection is to eliminate conflict between the sign that says STOP or YIELD and a green 48 
signal indication.   In the case of a flashing yellow or red beacon, that would not be the case.   49 

Therefore, at locations with intersection control beacons or midblock with flashing beacons, the in 50 
street signing, R1-6, R1-6a, R1-6b and R1-6c should be allowed since there is no green indication.  The 51 
exception would be the pedestrian hybrid beacon where the R1-6 and R1-9 series should not be allowed 52 
because it has pedestrian don’t walk indications and pedestrian walk indications and it has a red beacon 53 
(signal) and yellow beacon (signal). 54 

RECOMMENDATION:  Modify Section 2B.12 paragraph 08 and Section 7B.12 paragraph 04 55 
to allow for the usage of the In-Street signs and overhead pedestrian crossing signs where 56 
Flashing Beacons  are used, to clarify the MUTCD language.   At Hybrid Beacon approaches  57 
the In-Street signs and overhead pedestrian crossing signs shall not be used. 58 
 59 
Add the word “approaches” in 2B.12 (paragraph 08) , 7B.12 (06), (07) and (09) since right turn 60 
bypasses at signalized intersections are often not signalized and therefore an in street ped sign 61 
could be used for the right turn bypass that is YIELD or STOP controlled or freeflow. 62 
 63 
RECOMMENDED WORDING:   64 
 65 
Note: Proposed changes to the MUTCD are shown in underline red and removed text are 66 
shown in strikethrough red. 67 
 68 

Section 2B.12 In-Street and Overhead Pedestrian Crossing Signs (R1-6, R1-6a, R1-69 
9, and R1-9a) 70 

Option: 71 
01 The In-Street Pedestrian Crossing (R1-6 or R1-6a) sign (see Figure 2B-2) or the Overhead 72 
Pedestrian Crossing (R1-9 or R1-9a) sign (see Figure 2B-2) may be used to remind road users of 73 
laws regarding right-of-way at an unsignalized pedestrian crosswalk. The legend STATE LAW 74 
may be displayed at the top of the R1-6, R1-6a, R1-9, and R1-9a signs, if applicable. On the R1-75 
6 and R1-6a signs, the legends STOP or YIELD may be used instead of the appropriate STOP sign 76 
or YIELD sign symbol. 77 

http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009r1r2/part2/part2b.htm#figure2B02


02 Highway agencies may develop and apply criteria for determining the applicability of In-Street 78 
Pedestrian Crossing signs. 79 

Standard: 80 
03 If used, the In-Street Pedestrian Crossing sign shall be placed in the roadway at the 81 
crosswalk location on the center line, on a lane line, or on a median island. The In-82 
Street Pedestrian Crossing sign shall not be post-mounted on the left-hand or right-83 
hand side of the roadway. 84 

04 If used, the Overhead Pedestrian Crossing sign shall be placed over the roadway at 85 
the crosswalk location. 86 

05 An In-Street or Overhead Pedestrian Crossing sign shall not be placed in advance of 87 
the crosswalk to educate road users about the State law prior to reaching the 88 
crosswalk, nor shall it be installed as an educational display that is not near any 89 
crosswalk. 90 

Guidance: 91 
06 If an island (see Chapter 3I) is available, the In-Street Pedestrian Crossing sign, if used, 92 
should be placed on the island. 93 

Option: 94 
07 If a Pedestrian Crossing (W11-2) warning sign is used in combination with an In-Street or an 95 
Overhead Pedestrian Crossing sign, the W11-2 sign with a diagonal downward pointing arrow 96 
(W16-7P) plaque may be post-mounted on the right-hand side of the roadway at the crosswalk 97 
location. 98 

Standard: 99 
08 The In-Street Pedestrian Crossing sign and the Overhead Pedestrian Crossing sign 100 
shall not be used at signalized locations crosswalks on approaches controlled by a 101 
traffic control signal,  pedestrian hybrid beacon or an emergency vehicle hybrid 102 
beacon.  103 

09 The STOP FOR legend shall only be used in States where the State law specifically 104 
requires that a driver must stop for a pedestrian in a crosswalk. 105 

10 The In-Street Pedestrian Crossing sign shall have a black legend (except for the red 106 
STOP or YIELD sign symbols) and border on a white background, surrounded by an 107 
outer yellow or fluorescent yellow-green background area (see Figure 2B-2). The 108 
Overhead Pedestrian Crossing sign shall have a black legend and border on a yellow or 109 
fluorescent yellow-green background at the top of the sign and a black legend and 110 
border on a white background at the bottom of the sign (see Figure 2B-2). 111 

11 Unless the In-Street Pedestrian Crossing sign is placed on a physical island, the sign 112 
support shall be designed to bend over and then bounce back to its normal vertical 113 
position when struck by a vehicle. 114 

Option: 115 

12  The In-Street Pedestrian Crossing sign and the Overhead pedestrian Crossing sign may be 116 
used at intersections or midblock pedestrian crossings with flashing beacons.  117 

http://mutcd.fhwa.dot.gov/htm/2009r1r2/part3/part3i.htm
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Support: 118 
12 13 The Provisions of Section 2A.18 concerning mounting height are not applicable for the In-119 
Street Pedestrian Crossing sign. 120 

Standard: 121 
13 14 The top of an In-Street Pedestrian Crossing sign shall be a maximum of 4 feet 122 
above the pavement surface. The top of an In-Street Pedestrian Crossing sign placed in 123 
an island shall be a maximum of 4 feet above the island surface. 124 

Option: 125 
14 15 The In-Street Pedestrian Crossing sign may be used seasonably to prevent damage in 126 
winter because of plowing operations, and may be removed at night if the pedestrian activity at 127 
night is minimal. 128 

15 16 In-Street Pedestrian Crossing signs, Overhead Pedestrian Crossing signs, and Yield Here To 129 
(Stop Here For) Pedestrians signs may be used together at the same crosswalk. 130 

Section 7B.12 School Crossing Assembly 131 

Standard: 132 
01 If used, the School Crossing assembly (see Figure 7B-1) shall be installed at the 133 
school crossing (see Figures 7B-4 and 7B-5), or as close to it as possible, and shall 134 
consist of a School (S1-1) sign supplemented with a diagonal downward pointing 135 
arrow (W16-7P) plaque to show the location of the crossing. 136 

02 The School Crossing assembly shall not be used at crossings other than those 137 
adjacent to schools and those on established school pedestrian routes. 138 

03 The School Crossing assembly shall not be installed on approaches controlled by a 139 
STOP or YIELD sign. 140 

Option: 141 
04 The In-Street Pedestrian Crossing (R1-6 or R1-6a) sign (see Section 2B.12 and Figure 7B-6) 142 
or the In-Street Schoolchildren Crossing (R1-6b or R1-6c) sign (see Figure 7B-6) may be used at 143 
unsignalized school crossings on approaches that are not controlled by a traffic control signal a 144 
pedestrian hybrid beacon, or an emergency vehicle hybrid beacon. If used at a school crossing, a 145 
12 x 4-inch SCHOOL (S4-3P) plaque (see Figure 7B-6) may be mounted above the sign. The 146 
STATE LAW legend on the R1-6 series signs may be omitted. 147 

05  The In-Street Pedestrian Crossing sign or In-Street Schoolchildren Crossing sign may be 148 
used at intersections or midblock crossings with flashing beacons.  149 

Figure 7B-6 In-Street Signs in School Areas 150 
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 151 

05 06 The Overhead Pedestrian Crossing (R1-9 or R1-9a) sign (see Section 2B.12 and Figure 2B-152 
2) may be modified to replace the standard pedestrian symbol with the standard schoolchildren 153 
symbol and may be used at unsignalized school crossings on approaches that are not controlled 154 
by a traffic control signal, pedestrian hybrid beacon, or an emergency vehicle hybrid beacon. The 155 
STATE LAW legend on the R1-9 series signs may be omitted. 156 

06 07 A 12-inch reduced size in-street School (S1-1) sign (see Figure 7B-6) may be used at an 157 
unsignalized school crossing instead of the In-Street Pedestrian Crossing (R1-6 or R1-6a) or the 158 
In-Street Schoolchildren Crossing (R1-6b or R1-6c) sign at a school crossing on approaches that 159 
are not controlled by a traffic control signal,  pedestrian hybrid beacon, or an emergency vehicle 160 
hybrid beacon. A 12 x 6-inch reduced size diagonal downward pointing arrow (W16-7P) plaque 161 
may be mounted below the reduced size in-street School (S1-1) sign. 162 

Standard: 163 
07 08  If an In-Street Pedestrian Crossing sign, an In-Street Schoolchildren Crossing 164 
sign, or a reduced size in-street School (S1-1) sign is placed in the roadway, the sign 165 
support shall comply with the mounting height and special mounting support 166 
requirements for In-Street Pedestrian Crossing (R1-6 or R1-6a) signs (see Section 167 
2B.12). 168 

08 09 The In-Street Pedestrian Crossing sign, the In-Street Schoolchildren Crossing 169 
sign, the Overhead Pedestrian Crossing sign, and the reduced size in-street School 170 
(S1-1) sign shall not be used at signalized on approaches that are controlled by a 171 
traffic control signal, pedestrian hybrid beacon, or an emergency vehicle hybrid beacon 172 
locations. 173 

RWSTC  1-9-13 VOTE:     For:  25 174 

    Against:  2  175 

                   Abstentions: 0 176 

RWSTC June 26, 2013 VOTE:   For: Unamious 177 

             Against: 178 

            Abstentions:  179 
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Council  Vote:   June 27, 2013  Motion passed 180 

                 For:  31 181 

    Against: 3 182 

                                            Abstentions: 0 183 

C: NCUTCD/Jan 2013 meeting/ In-Street Pedestrian signs  at intersection control beacon 12-23-12, 184 
revised 12-26-12, revised 1-2-13, approved by RWSTC 1-9-13 READY FOR SPONSORS, revised following 185 
sponsor comments 6-3-13, revised following sponsor comments 6-26-13, APPROVED BY COUNCIL 6-27-186 
13 187 
 188 
 189 
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